Copyright © RM-drevo 2014 | Created by ITMedia

tepelna-uprava-imgPočas tepelného spracovania sa zmení vnútorná štruktúra dreva a odstráni sa z neho väčšina vlhkosti. Takto upravené drevo následne odoláva rozmerovým zmenám - napučiavaniu a zosychaniu, pretože prijíma oveľa menej vlhkosti z okolia ako drevo neupravené.

Vplyvom teploty počas tepelného spracovania dochádza k modifikácii celulózy, hemicelulózy a lignínu, čím sa podstatne zlepšuje biologická odolnosť dreva. Takéto drevo je odolné voči hnilobe a drevokazným hubám, čím sa výrazne zvyšuje jeho životnosť. To znamená, že tepelne upravené drevo je vhodné pre použitie na miestach, ktoré sú opakovane vystavené vlhkosti a vyžadujú si vynikajúcu rozmerovú stabilitu, najmä fasádne obklady a terasy.

Po tepelnej úprave sa navyše zlepšia tepelno-izolačné vlastnosti, preto pri priamom kontakte s tepelne upraveným drevom máte príjemne hrejivý pocit. Sprievodným javom tepelnej úpravy dreva je výrazná zmena sfarbenia v celom objeme a tiež pokles ohybovej pevnosti závislý od teploty tepelnej úpravy.

Úrovne tepelnej úpravy

Štandardne je tepelná úprava rozdelená do úrovni podľa teploty tepelného spracovania na THERMO S (190°C) a THERMO D (212°C).

THERMO S

Pri tejto úrovni je popri zmene sfarbenia dreva, kľúčové zachovanie pevnosti a rozmerovej stability. Drevo je klasifikované podľa normy EN 113 ako “stredne trvanlivé“, to znamená, že jeho prirodzená odolnosť proti hnilobe a hubám spĺňa požiadavky pre 3. triedu trvanlivosti. V tejto kategórii je zaradené napríklad stredové drevo sibírskeho smrekovca a mahagón.

THERMO D

Drevo upravené na túto úroveň sa okrem tmavo-hnedého sfarbenia vyznačuje výraznou rozmerovou stabilitou a biologickou odolnosťou. Podľa normy EN 113 je klasifikované ako “trvanlivé“ - jeho prirodzená odolnosť proti hnilobe a hubám spĺňa požiadavky pre 2. triedu trvanlivosti. V tejto kategórii sa nachádzajú dreviny ako dub, meranti, červený céder a pod. Drevo v tejto kategórii je vhodné pre použitie v exteriéri. Celý proces tepelného spracovania je ekologický - prebieha v prehriatej pare.

 

Pozrite si aj porovnanie vlastností Thermo S a Thermo D.

  

Požiadať o cenovú ponuku na mieruPozrite si ponuku našich produktov
Tieto stránky používajú cookies.
Niektoré z týchto súborov cookie sú nevyhnutné, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšiť vaše skúsenosti poskytnutím prehľadov o tom, ako sa stránky používajú.
Viac informácií Súhlasím Odmietnuť